Βρείτε σε ποια τροφή είναι αλλεργικό το μικρό σας

Philips AVENT - Toddler mealtime tips

Οι αλλεργίες που αναπτύσσουν τα παιδιά σε τρόφιμα πρέπει να αναγνωρίζονται και τις κατάλληλες εξετάσεις, ώστε να γίνεται η τελική διάγνωση και να συστήνεται η θεραπεία.

Οι ίδιοι οι γιατροί πρέπει να ωθούν τους γονείς σε αυτές τις εξετάσεις, όπως δηλώνει ο δρ Ρούκι Γκούπτα, αναπληρωτής καθηγητής της παιδιατρικής στο University Feinberg School of Medicine στο Σικάγο:
"Κάθε παιδί με μια τροφική αλλεργία θα πρέπει να διαγνωστεί από γιατρό, να έχουν πρόσβαση σε φάρμακα που σώζουν ζωές»

Ο Γκούπτα παρουσίασε μία Online έρευνα της ομάδας του που έγινε σε αμερικάνικα νοικοκυριά με παιδιά που είχαν συμπτώματα από τροφικές αλλεργίες.

Η έρευνα διαπίστωσε 70% των παιδιών έλαβαν διάγνωση του γιατρού για την τροφική αλλεργία τους, αλλά ένα πολύ σοβαρό ποσοστό της τάξεως του 32% από αυτά τα παιδιά δεν υποβλήθηκε σε ειδικές εξετάσεις ώστε να διαπιστώσει την τροφή που προκαλούσε την αλλεργία!

Μόλις ένας στους πέντε από τους ερωτηθέντες γονείς ανέφεραν ότι το παιδί τους έκανε ειδικό τεστ ανίχνευσης των αλλεργιογόνων που το επηρεάζουν, γνωστό ως oral food allergy challenge (δοκιμασία από το στόμα τροφών πιθανών για πρόκληση αλλεργίας), το οποίο τεστ είναι το πιο αξιόπιστο για τη διάγνωση της τροφικής αλλεργίας.

Να σημειωθεί ότι οι γονείς αποφεύγουν αυτό το τεστ γιατί τα παιδιά τους θα πρέπει να σιτιστούν με τροφές υψηλά αλλεργιογόνες μέχρι να βρεθεί ποια τα επηρεάζει.

Στην έρευνα, το 80% των αναφυλακτικών αντιδράσεων από αυγά, ψάρια, γαλα, φιστίκια, σουσάμι, οστρακοειδή, σόγια, καρύδια σιτάρι, ήταν πρησμένα μάτια, πρησμένα χείλη και έκζεμα.

Ωστόσο, μερικά παιδιά με τροφικές αλλεργίες δεν αναπτύσσουν εμφανή συμπτώματα.

«Δεν γίνονται όλες οι αντιδράσεις τροφικής αλλεργίας αντιληπτές με οίδημα ή εξάνθημα» δήλωσε ο Γκούπτα.
Μερικές φορές μία απλή αλλεργία μπορεί να προκαλεί σφίξιμο στο λαιμό, δυσκολία στην αναπνοή, πόνο στο στομάχι, ζάλη ή λιποθυμία.

Η μελέτη που δημοσιεύθηκε online στο περιοδικό Journal of Allergy and Clinical Immunology.